2013. gada 18. oktobris

Latvijas citroniņi mūsmājās!

Mīlam gan saldas,gan skābas lietas!Jo īpaši man un jaunākajam dēlam itin labi tīk baudīt mazliet skāb - saldenus gardumus!

Ko pagatavot no Latvijas citroniem -cidonijām!?

Vietējā tirdziņā,iegādāju pusotrukilogramu cidoniju(nav daudz,bet ,lai to sastrādātu, laika ar šo daudzumu jau aiziet gana pietiekoši).
Šogad nolēmu ne vien sīrupu sagatavot(kā pierasts iepriekš),bet arīdzan cidoniju sukādes.Jo ja reiz savā elektriskajā plītī izdevās ķirbju sukādes,tād kādēļ gan nepamēģināt tikt pie kāda cita kaltēta garduma!

Ķēros klāt darbiņam!Pārgriezu  cidonijas uz pusēm un ar spicu nazīti iztīrīju mazās sēkliņas(labs materiāls bērnu darbiņiem,kas ļoti labi mazajiem pirkstiņiem).

 
 Kad cidonijām sēkliņas izņemtas,sagriezu tās mazās šķēlītēs.Sagrieztās cidonijas pārbēru ar cukuru (attiecīgi1:1). Un atstāju uz diennakti vēsā vietā(var arī uz dienu).Ja atstājam uz ilgāku laiku,cukuriņš viss pārvēršas sīrupā,ja laika posms mazāks,tad pašas cidonijas paliek nedaudz cukurainākas-lipīgākas,līdz ar to arī sukādes ir saldākas.


Cukuriņš izkusis,izvilcis cidoniju sulu.Pārbēru cidonijas ar visu sīrupu virtuves sietā,lai sīrups kārtīgi iztecētu.Sīrupu sapildīju burciņās.

 

Bet cidoniju šķēlītes izbēru uz cepešplīts pannas.Tālāk jau process uz pusi vai pat visu dienu.Sildu plīti apmēram 100-150C,tā apmēram min.20,tad izslēdzu,pēc laika(pusstunda,stunda,kad plīts padzisusi),slēdzu atkal iekšā.Laiku pa laikam noteikti jāapmaisa cidoniju sķēlītes,lai tās vienmērīgi kaltētos.Tā turpinās process,līdz sukādes gatavas.
 

Jāatcerās,ka plīts durtiņām jābūt nedaudz pavērtām;es parasti ielieku tajās virtuves koka lāpstiņu.

Sukādes mums garšo tāpat vien, kā arī pievienotas augu tējām,kas bagātina garšu buķeti!




Jaukas Tev brīvdienas!
Inese


1 komentārs:

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...