2010. gada 24. oktobris

Pavisam vienkāršas attīstošās rotaļlietas bērniem.

Ir tik milzum daudz rotaļlietu,kuras iespējams pašām mums pagatavot saviem mīluļiem.Nu kam gan es to saku,jo "blogotāju" vidū ir Ne Viena Vien čakla mamma,kura darina skaistas un attīstībai noderīgas rotaļlietas!
Jau pirms daudziem gadiem,kad pašai vēl savu bērnu nebija,strādājot bērnudārzā, rotaļām biju pagatavojusi taustes spilventiņus(sensorie spilventiņi) un tinamās "šallītes" jeb "gliemezīšus"!
Kad piedzima pašai bērni, uz ātru roku tapa daži sensorie spilventiņi.Tas bija sen,kā zināms lietas nokalpo...Tādēļ pirms kāda laika ķēros klāt jaunu lietu darināšanai!

Attīstošie spilventiņi!


No krāsainām lupatiņām un dažādu veidu pildījuma tapa mīlīgi "murkājamie" un pētāmie maisiņi, jeb spilventiņi!
Pildījuma  cenšos izmantot tikai dabīgās lietas -tēju,zirņus,rīsus...kaut arī vīlītes nošuju dubultā -drošs paliek drošs...ja,nu,tomēr kas izbirst!
Šādi pavisam vienkārši maisiņi kā izzinoša(taustīt,klausīties,sajust  -smaržot,ja tur tējiņa iekšā) rotaļlieta noder ne tikai bērniem.Dāvinot šādus nieciņus mazuļiem,nereti gadījies redzēt kā vecāki paši mēdz neapzināti tās piesavināties - virpinot un spaidot pa rokām!Tātad -iedarbojas arī nomierinoši!:))
Tā lūk daļa "spilventiņu" tapa man,bet daļa Bodītei,kur daži spilventiņi jau aizceļojuši pie mazām rociņām!

Tinamās "šallītes" jeb "gliemezīši"!


Un atkal pavisam vienkārša,bet tik noderīga lieta mazajiem pirkstiņiem! Pati izmantoju jaunus dziju kamolīšus,bet pavisam noteikti derēs arī dažādi dziju atlikumiņi,no mammas vai vecmāmiņas lielā groza!
Ir divas iespējas -tamborēt vai adīt!Esmu izmēģinājusi abus variantus.Tamborētās "šallītes" ir ciešākas,stingrākas,bet adītās mīkstas un krietni vaļīgākas!Pavisam noteikti -lieti noder gan vienas,gan otras!Tā teikt ,lai bērniņš darbojoties sajūt materiāla atšķirību!
Šallītes var tīt gan pa vienai  -veidojot "gliemezīti",gan pa vairākām kopā.Ar mazākiem bērniņiem parasti pirms tīšanas(kas nebūt nav viegls pasākums maziem,netrenētiem pirkstiņiem),"šallītes"izpētām.Aptaustām,pasmaržojam.Izklājam uz virsmas  - iedomājamies ka tā ir taciņa,pa kuru skrien kaķītis vai pelīte -lieliem pirkstu solīšiem,maziem pirkstu solīšiem.Tad vēl "šallītes" var "izgludināt"- izklāj un ar pirkstu galiņiem glauda,velk no augšas uz leju(tā mazais sajūt faktūru).Kad esam izspēlējušies,ķeramies pie mēģinājuma -sākt tīt!
Ja "šallīšu"daudz un dažādas krāsas var izspēlēt milzum daudz rotaļu -meklēt un šķirot pa krāsām,kārtot secībā pa garumiem -lielāks mazāks un otrādi!
Kad apgūta vienas "šallītes"tīšanās prasme,var ņemt un tīt kopā pa vairākām!


P.S. par "šallītēm" nedaudz arī oktobra nr."Mans Mazais"

Veiksmīgu un izdomu bagātu darbošanos!

2 komentāri:

  1. superjaukas rotaļlietas - spilventiņiem tik košas un dzīvespriecīgas krāsas :)

    Ieraugot tavus sajūtu spilventiņus, atcerējos, ka tā arī neesmu uztaisījusi bēbīšu skoliņā noskatītos - ideja tā pati, tikai maisiņš no tilla, tā ka redz, kas tur iekšā. Bērni ar lielu interesi pētīja un stumdīja pildījumus: zirņus, pupas, kastaņus, graudus, rīsus, griķus u.t.t. Patiešām labi un ārkārtīgi vienkārši pagatavojami

    Par šallītēm - paldies, ka pastāstīji, tādas vēl nebiju rotaļām izmantojusi :)

    AtbildētDzēst
  2. Tev arī liels paldies,Inese!Par caurspīdīga auduma maisiņa veidošanu vēl nebiju iedomājusies!

    AtbildētDzēst

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...