2011. gada 14. augusts

Mandalas

....savā ziņā tā ir arī terapija...

Foto: http://www.beliefnet.com/
Jau agrāk biju šo to dzirdējusi par tādu lietu kā MANDALAS,kā arī pašas acīm gadījies redzēt kādu mandaliņu.Tomēr tā pa īstam tās sāku ievērot un jāsaka arī iemīļot apmēram pirms pusotra gada,kad grāmatnīcā pavisam nejauši pamanīju šāda veida grāmatu!Kura man protams bija jāiegādājas!To paņēmu līdzi mūsu kopīgajā ģimenes izbraucienā!Tā ,baudot atpūtu, pasakainā vietā pie kāda no daudzajiem Latgales ezeriem,laiku pa laikam ,ar patiesu interesi un atdevi pievērsāmies šim,mums,jaunajam mākslas izpausmes veidam.
Grāmata,kura aizrāva mūs visus -visu ģimeni!Un tagad ikreiz esot grāmatnīcā,vienmēr dodos uz tiem plauktiem,kuros ierindojas pa kādai mandalu grāmatai!

    
Man patīk tā sajūta,kad paņemu rokās savus " īpašos"  zīmuļus.Un ir, tās bērniem, īpašās un gaidītās reizes,kad kopā zīmējam,krāsojam,kad tiek izcelti arī mammas zīmuļi! -akvareļzīmuļi,kuri ir pietiekami mīksti,lai radītu vēlamās krāsas toni!Kādēļ tie tiek saukti par īpašajiem!?Tādēļ,ka tie nestāv kopīgajās kastītēs ar citiem bērnu neskaitāmajiem zīmuļiem,bet gan manā plauktiņā,ar citām " īpašajām" lietām -krāsām,otām utt..Un tas nekas,ka arī manu bērnu mākslas piederumu klāstā atrodamas daudz īpašo lietu,mammas zīmuļi vienalga ir visīpašākie!;)
Nu,lūk,laiku pa laikam kopā ar bērniem krāsojam mandalas!Ir reizes,kad izvēlamies katrs savu attēlu,kuru krāsot;ir reizes,kad darbojamies kopā!Un,ja vēl tētis piekrīt puiku lūgumam piebiedroties!Tad prieks vēl lielāks!;)
Un tiešām es mandalu izrotāšanu uztveru kā sava veida terapiju.Jo darbojoties ap to,izvēloties krāsiņas,saskaņojot domas(tādā gadījumā,ja darbojas pārī,krāsojot vienu mandalu),tu ne tikai atbrīvo prātu no kādām ikdienas rūpalām,bet arī mācies sadarbotiesa ar savu līdzcilvēku!
Man tas palīdz -atbrīvot prātu,jo tajā brīdī,kad rūpīgi ļauju krāsām slīdēt pa neskaitāmi sīkajām lapiņām,laukumiņiem es koncentrējos tikai uz to ko daru.Un jūtos patiess labi!Kā arī interesanti,strādājot pārī,saskaņoties ar otru,vienoties par vēlmēm.Jāsaka gan,ka līdz šim mums tas viss veicies tā plūstoši un rāmi!Nu,vismaz krāsojot mandalas!:DD
Ir reizes,kad cenšos piedomāt pie krāsu gammu saskaņotības,taču nereti ļauju rokai pašai stiepties pēc kāda krāsu zīmuļa un ļauties spontanitātie!

Foto: http://mandalacolors.com



Pamēģini arī Tu!

3 komentāri:

  1. mandala arī ir terapija - tas ir mākslas terapijas virziens - mandalas tiek zīmētas, krāsotas, veidotas no dabas materiāliem, tamborētas u.t.t. visādos veidos veidotas :)))
    Man arī ir nopirkta viena krāsojamā grāmata, bet kaut kā neesmu nevienu izkrāsojusi - man labāk patīk pašai zīmēt, tad ne tikai ļaujies krāsām, bet arī ļaujies visai kompozīcijai, līnijām, un rezultāts vienmēr ir pārsteidzošs, kad tajā darbiņā patiešām ieraugi tās emocijas, kuras Tevi pārņēmušas zīmējot :)))

    AtbildētDzēst
  2. Stāsts par mammas ''īpašajiem zīmuļiem'' ir tieši kā no manas dzīves. Man arī ir šie ''īpašie'' akvareļu zīmuļi pie kuriem bērni tik viegli netiek klāt. Vienmēr mandalas man likušās ļoti tuvas un interesantas,pagaidām man nav neviena krāsojamā grāmata,bet šad tad pa kādai uzzīmēju,ja jūtu,ka prāts pārāk nemierīgs.

    AtbildētDzēst
  3. Jā,Inese,tā ir -tiku papētījusi jau dažādās vietnēs,cik daudz un dažādi var attēlot mandalas!Rokdarbos,ziedos,no dažnedažādiem dabas materiāliem utt..

    Pati gan līdz šim neesmu zīmējusi mandalas,kaut arī zīmēt man patīk!Tomēr krāsot tās krāsoju itin bieži!Būs jāiemēģina roka un iztēle -radot pašai kādu mandaliņu!:))

    AtbildētDzēst

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...