2011. gada 9. oktobris

Lavanda,lavanda...

...tik reibinošā un nomierinošā....

Pirmoreiz lavandā iemīlējos -tās smaržā,pirms vairākiem gadiem, ceļojot pa Krimu! Vietējās tantītes tur fanātiski vāca šo augu.Atceros gadījumu,kad kārtējo reizi kāds bars omulīgu tantuku,apkrāvušās ar lavandas zariņiem,pārvietojoties pa vilcienu,izraisīja klaigas pāris citu tantuku emocijās!Pat visai rupji -" savāciet tak reiz šo savu smirdoņu!" Nu,ko,ne visu degunam lavandas smarža prot glaimot!;)
Manam degunam gan tīk šī smarža!Un par laimi arī mani mājinieki pret šo aromātu neiebilst!:)
Pagājušo pavasari nolēmu pati izaudzēt savus lavandas krūmiņus.Sēkliņas dīga lēnītēm,stādiņi ilgu laiku bija sīciņi sīciņi.Tomēr man izdevās!Un par to pašai liels prieks!Protams,ka ar Vidusjūras zemieņu kupli brangajiem lavandu krūmiem mums ,Latvijā,nav cerību mēroties!

Skat, kas par krāšņumu!
http://www.thewallpapers.org/
Un te no pagājušā vasaras ceļojuma,lavandas Horvātijas pilsētu,ciematiņu apstādījumos...



Un te mana mammuka dārza lavandas...Un man vēljoprojām uz nakstsskapīša stāv pagājušā gada dāvinātais lavandām pildītais lina maisiņs.Laiku pa laikam to pabužinu un baudu šo sev tik tīkamo aromātu!


Nu, ko-  izlielījos taču jau par saviem lolojumiem -lavandām arīdzan!!!Ceru,ka nākamvasar man arī kuplot kuplos krūmiņi.Šogad priecājos par pirmajiem lavandu ziediņiem.Dāvāju stādiņus arī citiem.Jo to man patiess bija ļoti daudz!Un ticiet,ja man būtu vietas -es tos visus būtu pati savās dobītēs salikusi! ;)
Tomēr neba jau nu tik niecīgi tie ar nebija,jo skat,pāris jauku saišķīšu kaltēšanai ar atlicinājās! 

               Palasoties riņķī apkārt uzzināju,ka ir vairāku šķirņu lavandas.Un kur tik vien nav pielietojams šis augs -kulinārija,skaistumkopšana,medicīna utt..BET!Uzmanies,ir jāzin,kura šķirne kam paredzēta,jo ne visas lavandas drīgst lietot pārtikā,izrādās,ka pastāv iespēja arī saindēties!


4 komentāri:

  1. Tās lavandu plantācijas iespaidīgi skaistas. Bet visā visumā mani lavandas atstāj vienaldzīgu, pat īsti nav nekādu asociāciju ar tām - tik vien, ka Horvātijā pirku lavandu smaržmaisiņus dāvanām kā suvenīrus. Pat tās smaržu īsti nezinu :)))

    AtbildētDzēst
  2. Jā lavandu plantācijas patiess iespaidīgas.Diemžēl pašas acīm ko tik iespaidīgu līdz šim nav izdevies skatīt!
    pat nepateikšu ar ko tieši man piesaista tās lavandas -bet tās mani uzrunā un viss.laikma jau vairāk tā smarža,jo vizuāli tās katra par sevi atsevišķi ne ar ko īpāsu jau neizceļās.Cita lieta to plantācijas!
    Atceros,ka agrāk abas ar mammīti cītīgi vācām un žāvējām arī rožlapiņas!Patiesībā to daru vēl tagad.Dažreiz sakaltēju dāvinātās rozītes,pa retam krītu kārdinājumā un nopērku pati kādu rožu pušķīti!:)

    AtbildētDzēst

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...