2010. gada 21. decembris

Tik mājīgā - svētku smarža!

Mmm,ir tik daudz iespēju kā varam radīt svētku smaržu savās mājās!
Viena no mūsmāju pazīstamākajām svētku smaržām noteikti ir kūku,cepumu un citu gardumu cepšana!
Mājīgumam un arī svētkiem tik piemērota ir ne mazāk kārdinošā -citrusaugļu smarža!Istabās,kurās radiatori, salieku apelsīnu ripiņas.Žūstot tās rada tik gardu un patīkamu aromātu!Izžāvētās ripiņas pēc tam var izmantot rotājumos -adventes vainadziņos,var sakārt eglītē vai kā savādāk izmantot par svētku rotu!
Mazos groziņos var veidot smaržīgās svētku kompozīcijas!Groziņā kārto izkaltētas citrusaugļu ripiņas,apelsīnu,kurā saspraustas krustnagliņas,šiem svētkiem tik neaizstājamās kanēļstandziņas.Lai smarža būtu vēl izteiktāka saberu groziņā arī malto kanēli.Tava iztēle un radošā izpausme!Kompozīciju var papildināt vēl ar mazītiņiem skuju zariņiem,krāsainām bumbiņām vai citiem savai gaumei tīkamām lietiņām!
Ik gadu ar bērniem pagatavojam arī smaržīgās apelsīnu bumbas!Ar krustnagliņām izdekorētie apelsīni arī uz laiku radīs mājās tik patīkamo svētku aromātu!

Pagājušo gadu izmēģināju kādu recepti,ar kuru labprāt padalītos arī ar Tevi!

Uz cepamās pannas saber dažnedažādas garšvielas -pēc savas gaumes. Krustnagliņas,kanēļstandziņas,ingveru,apelsīna miziņas kā arī citu citrusaugļu ripiņas u.c. garšvielas,kuras atrodamas Tavā plauktiņā un liekas tik kārdinošas!To visu uzkarsē cepeškrāsnī,līdz virtuve piepildās ar spēcīgu aromātu.Izkarsētās garšvielas saber burciņās un aizvāko.Un,kad tik ļoti tīko pēc gardenā svētku aromāta,atskrūvē vāciņu,lai smarža piepilda Tavu māju!

Ielaid svētku smaržu arī  savās mājās!!!

Neiztrūkstošās sveču liesmiņas un fonā tik ļoti šim laikam piemērotās Ziemassvētku dziesmiņas!Un balts murrājošs kaķēns uz plīts mūrīša (tas gan pagaidām tikai manos sapņos!:))
Kā man patīk šis baltais, jaukais svētku laiks!


Ar baltiem un mīļiem sveicieniem,Inese

2010. gada 11. decembris

Ak,eglīte,ak eglīte...

Vēlos padalīties ar Tevi kādas eglītes,nu jau gadus 3,gatavoju kopā ar bērniem pirms Ziemassvētkiem. Šogad mūs visus pārņēma varen liels darbošanās prieks un tā  tapa vesels mežs!:)



Nepieciešamie materiāli,lai pagatavotu šādas eglītes:

  • pūkainās stieplītes;
  • mazi celmiņi(var izmantot arī kādus mazus trauciņus un ģipsi,lai stieplīti nostiprinātu);
  • balts(patiešām nezinu kā sauc šo materiālu) ,viegli sagriežams būvniecības veikalos nopērkams materiāls;
  • bumbiņas galotnītēm(pagājušo gadu tādas iegādāju Tiimari);
  • īlēns.

 


Mazajos celmiņos izduru ar īlēnu caurumiņu,iepilinu nedaudz karsto  līmi un iestiprina pūkaino stieplīti(tik garu,cik garu vēlēsies eglīti).Sagriežam balto celtniecības materiālu,dažāda lieluma trīsstūrīšos.Trīsstūrīšus  vidiņā dur uz stieplītes -tik daudz,līdz stieplīte līdz augšai pilna.Var trīsstūrīšu kārtot cieši vienu pie otra, tad eglīte kuplāka,,biezāka,bet nav ne vainas,ja kārtojums retāks!Te,nu,darbiņš katram pēc savas pacietības mērauklas!

Un kā gan mežs bez rūķīšiem!?

Te,lūk,arī mūsu rūķu meitiņa un puisītis!


Pamazām mums mājās top miniatūra Ziemassvētku rūķīšu mežs. Bērni tā veidošanās iesaistās ar īpaši lielu degsmi! Kādu dienu ,savā nodabā:DD, parotaļājās arī mamma,radot nedaudz īstenas ziemas sajūtu!;)Par to bildēs....


  

Jauku Jums šo sniegbalto svētku gaidīšanas laiku!  

2010. gada 10. decembris

PIRKSTIŅ - ROTAĻA

 ...PAR RŪĶĪŠIEM!

Padalīšos ar Tevi,mīļo lasītāj,ar kādu jauku,pavisam vienkāršu pirkstiņrotaļu,kuru visi "mani" (par saviem saucu arī savus mazos skolnieciņus)bērni tik ļoti bija un ir iemīļojuši!Rotaļu piemēroju Ziemassvētku laikam -pamainot vien galvenos personāžus!Vīriņi pārtapa par rūķīšiem!
Lai rotaļiņa vieglāk uztverama mēģināšu to atainot ar foto palīdzību !

Lai rotaļu padarītu interesantāku "apģērbjam" katru pirkstiņu!

Šeit plašas iespējas ar bērniņu runāt par cipariņiem.Skaitīt mācīšanu utt.

Paceļ abas rociņas,tā atdarinot,ka rūķīši pamostas.

Rūķīši dodas viens pie otra sasveicināties!

Šādi saliekot pirkstiņus - kustina uz augšu,uz leju, tādā veidā atdarinot klanīšanos.

Pastiepj abas rociņas katru uz savu pusi -plati,atdarinot vārtu atvēršanu.

Un kad vārti vaļā,tad rūķīši tik priecīgi - sasit plaukstiņas.


Ja kādu ieinteresēja šī pirkstiņ-rotaļa,uzrakstīšu visu pantiņu,jo diemžēl uz bildēm ne īpaši labi redzams teksts!

"10 rūķīši pieceļās stāvus
10 rūķīši sadodās rokās
10 rūķīši karalim lokās
10 rūķīši atver vārtus
10 rūķīši varen priecīgi!"

Šo rotaļiņu var apspēlēt gan pieliekot klāt kādas darbības;lielāku bērniņu var rosināt pašam izdomāt ko vēl rūķīši varētu darīt!Mazākiem ļoti patīk,ka pieaugušais spēlē līdzi,ar emocijām -runājot izteiksmīgi!Tā bagātinot rotaļas izspēli!



2010. gada 6. decembris

Eņģeļu laiks!

...mani mazie pērļu eņģelīši...


Tuvojas gada skaistākie un gaišākie svētki. Gatavošanās tiem norit jau krietnu laiku pirms tiem,radot svētku sajūtu ne tikai sevī,bet arī citos un citiem!

Šogad mani ir pārņēmis īpašs svētku sajūtu lidojums!Rosos un  dvēselē lidoju,gatavojot lielākus ,mazākus svētku " sajūtu" niekus,nieciņus...

Ik gadu(nu jau daudzus gadus) ,no manām rokām, aizlido desmitiem mazu pērļu eņģelīšu,priecēt cilvēku sirdis! Tie tikuši gan dāvināti,gan gozējušies mīlīgi baltajos pirmssvētku tirdziņos!

Pērļu eņģelīši ir neatņemama rota arī mūsmāju Ziemassvētku eglītē - lielākā vai mazākā pulciņā!Un ik gadu kāds noteikti vēl piepulcējas!


Lai siltums un prieks arī Tavā sirsniņā!

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...